Lauritz Haalands studio, som kan besøkes under oppholdet ditt.

Historie

Kvitsøy har en lang og spennende historie og har i generasjoner vært kjent som en uthavn med et rikt hummer- og sildefiske. Kvitsøy ble egen kommune i Rogaland fylke i 1923. I areal er Kvitsøy Norges minste kommune og har i overkant av 500 innbyggere. En har funnet bosetninger på Kvitsøy helt tilbake til steinalderen og øya var også en sentral møteplass i vikingetiden.

Lauritz Haalands villa

Den spennende historien går tilbake til 1889, da den anerkjente norske marinemaleren Lauritz Haaland (1855-1938) bygde sveitservillaen, som også inkluderer hans atelier.

Den ærverdige villaen, inkludert uteområdet, ble restaurert og brakt tilbake til sin tidligere prakt av de nåværende eierne i 1980, og har vært deres hjem siden den gang.

Kunsten

Galleri Stakitt er et egenartet utendørs kunstgalleri, montert på hagegjerdet (stakitt-type) vendt mot veien gjennom Ydstebøhavn. I galleriet kan du se kunstverk av Lauritz Haaland og andre marinemalere som har virket på Kvitsøy.

I 1906 hadde Lauritz Haaland og Edvard Munch en felles kunstutstilling i Haugesund kunstforening. Over 100 hundre år senere, i 2022, åpnet verdens største kunstgalleri for én enkelt kunstner i Oslo (Munchmuseet). Samtidig åpnet et av verdens minste og mest særegne gallerier på Kvitsøy (Galleri Stakitt). Man kan si at ringen ble sluttet.

Fyrtårnet

Kvitsøy fyr ble bygget i 1829. Det var da 18 m høyt med et kull-bål på toppen. I 1859 ble tårnet hevet med ytterligere 7 m og utstyrt med oljefyrt lampe og et linsesystem. Toppen av fyret er nå 45 moh.

Men et vippefyr ble reist allerede på 1700 tallet. En modell av vippefyret er satt opp ved siden av fyrtårnet, som en markering av Kvitsøys tusenårssted.

Overnatting og losji

Ulike reisende, bl.a. loser, lærere og sesongarbeidere innen fiskeri er en del av vår tradisjon og historie.

I så måte viderefører lodgen i Ydstebøhavn en historisk linje og tilbyr gjester fra fjern og nær velkommen til et uforglemmelig opphold, kanskje litt utenom det vanlige.